Fråga

onsdag 26 september 2012

Hyresrätter som omvandlas till bostadsrätter


Hyresrätter som omvandlas till bostadsrätter

I många storstäder omvandlas hyresfastigheter till bostadsrätter och detta kan uppfattas som en problem för framförallt studerande och låglönetagare. Efter omvandlingsprocessen minskar den årliga hyran för hyresgästen, men alla har kanske inte möjligheten att betala en stor insats och vill inte skuldsätta sig. Dessutom har man ett större ansvar eftersom man är helt ansvarig för fastigheten och all interiör. Det kan vara mycket positivt eftersom man har friheten att renovera lägenheten hur man vill. Men man har också hela underhållsansvaret och kan inte felanmäla t.ex. diskmaskinen.

Om man tar Stockholm som ett exempel har priserna ökat så mycket att det är helt omöjligt för många ungdomar att hitta en central lägenhet med ett överkomligt pris. Dessutom är bostadsköerna orimligt långa och utan kontakter är det hopplöst att hitta en passande lägenhet.

Processen 
Inför ombildningen är det bra att ha ett ombud/ombildningskonsult, så alla kan känna sig trygga under processens gång och vara säkra på att man inte missar något viktigt steg. Men innan man kan börja måste man ha en registrerad bostadsrättsförening. För att göra detta, om det inte redan finns en, måste det finnas tre stycken styrelseledarmöter och en revisor. När man enats om ett namn och stadgar kan föreningen registreras av bolagsverket. När detta gjorts är det bra att göra en intresseanmälan där två tredjedelar av föreningens medlemmar och de som är folkbokförda i fastigheten skriftligen förklarar sitt intresse av ombildningen. Detta görs för att fastighetsägaren blir skyldig att ge ett hembud där fastighetsförmedlingen får möjligheten att köpa de villkor som fastighetsägaren givit den utomstående köparen vid en eventuell försäljning.
Nästa steg är att göra en teknisk besiktning där man uppskattar fastighetens skick och när renoveringar bör genomföras. Besiktningen blir en viktig grundpelare till föreningens ekonomiska plan, som beskriver bostadsrättsföreningens blivande plan över avgifter och insatser, och ger underlag för förhandlingar med fastighetsägaren. Den ekonomiska planen görs av föreningens ombildningskonsult och fastställs av föreningen. Men innan den kan registreras av bolagsverket måste även två utomstående intygsgivare, som blir utsedda av boverket, intyga om att planen är korrekt och realistisk. När planen godkänts får hyresgästerna rösta om ombildningen ska ske. Även de som inte vill köpa sin lägenhet kan rösta ja och istället betala hyra till bostadsrättsföreningen. Om två tredjedelar röstar för  ägarbytet skrivs ett köpekontrakt där föreningen och fastighetsägaren skriver under på en bestämd tillträdesdag. Föreningen, som har fått insatser från medlemmarna och föreningslån, betalar först hela köparsumman och tar formellt över fastigheten. Men överlåter direkt de lägenheter som de nya bostadsrättshavarna har köpt [1].

När hela fastigheten säljs efter omvandlingsprocessen är priset ofta mycket lägre än om lägenheten skulle sålts på den öppna marknaden. Men när sedan en enskild lägenhet säljs vidare ökar priset och en ond cirkel startar. I dagens samhälle överskrider fastighetspriserna det realistiska värdet. 
 

Av Emmy

1. http://www.ombildning.nu  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar