Fråga

onsdag 26 september 2012

om trafik


                   Arkitektur artikel om trafik av Måns Pettersson klass 12

Stockholm är Sveriges huvudstad och därför en av Sveriges mest besökta städer. Detta betyder att det måste finnas tre viktiga saker. 
Utrymme för människor, utrymme för bilar, och vägar för tåg, buss och bil att färdas till och från såväl som inom staden. 
Detta har lett till att många av Stockholms gator ligger antingen precis intill eller väldigt nära inpå en bilväg, där naturligtvis ett stort antal fordon passerar varje morgon, dag, kväll och natt. 
Dessa vägar lämnar ofta lite plats för annat än trafiken och leder till att fotgängare inte gärna eller ofta vill lägga märke till hur de ser ut.
Vissa har affärer, jovisst, men är det intressanta affärer? Kan vara en kiosk ibland eller ett kontorshus också, men det ändrar inte att bilgatorna är tråkiga och gråa. 
Skulle man se förbi det tråkiga yttre kan man därmed tänka på det tråkiga inre! Bilar låter och luktar (dock inte elbilar lika mycket) och i en stad som Stockholm passerar det hundratals bilar på en gata inom en timme,
vilket innebär en massa oväsen och bråk om vem som ska köra först och vem som har mest bråttom.

Så hur löser man problemet?  Det finns flera sätt. Man kan bygga fler järnvägar så att folk kan ta tåget hemifrån till jobbet eller till och från Stockholm. Man kan bygga gatorna större så att det finns lika mycket plats för bilarna men även för affärer, skolor och andra byggnader som folk är intresserade av. Denna lösning är dock svår med tanke på att för att få den att fungera måste man flytta isär en större del av den nuvarande Stockholmsstrukturen vilket oundvikligen skulle skapa mer kaos än i det nuvarande läget.
Man kan även bygga helt nya gator här och var som leder till andra och därmed kan jämna ut trafiken lite, gata för gata. Ingen av dessa är dock en permanent lösning med tanke på att antalet bilar bara växer och växer och att det bara finns så mycket fritt rum för gator, järnvägar och förflyttande att tillge. Jag vet inte lösningen men jag vet en sak. Den ligger inte inom fler bilar.

-Måns Pettersson, Klass 12

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar