Fråga

onsdag 26 september 2012

Arkitekturen i storstäder.


Arkitekturen i storstäder.

Arkitekturen i dagens storstäder bygger mycket på smarta lösningar. Husen byggs höga som berg, i en jämngrå skala. Fyrkantigt, sterilt, modernt. Men det är där det händer för den som gillar trycket.
Om man kör mot utkanten av staden. Förbi villaområdena, förbi förorterna, och kanske några andra orter, så väntar slutligen de röda husen med vita knutar, lukten av gödsel och natur. Fridfullt, lugnt. Där får saker och ting ta sin tid.
Vad är det som gör att en del människor dras till storstaden och andra till landsbygden? Har det med präglingen av ens uppväxt att göra? Temperament? Yrkesintresse? Umgängeskrets…?
Folk i storstäder känner sig ofta stressade medan folk på landsbygden känner större sinnesro. eller? Kan arkitekturen ha med det att göra? Hur skulle man kunna bygga för att få människor att slappna av i storstäderna? Kan man skippa höghusen och ändå klämma in alla?

Jag tror att man behöver stora hus i storstäderna för att få plats med alla, men kanske i en varmare färg och med annat material som t.ex trä. Trähöghus är något som börjat väcka ett intresse hos nutida arkitekter. Det har också blivit lagligt att bygga trähöghus, vilket man inte fick förut p.g.a brandrisken. Den ser man dock inte som ett lika stort problem längre. "Trä har nu gjort en stark comeback som byggnadsmaterial"… "-Ur miljöaspekt är det fantastiskt"… "Kanske får vi se allt fler stora byggnader i trä i framtiden, för det är miljövänligt, det är förnybart och återvinningsbart, och binder koldioxid." Säger Arne Olsson, som varit med och planerat trähöghus i Sundbyberg.
Då kan man förhoppningsvis skapa mer av den trivsamma naturkänslan som finns på landet, men samtidigt behålla närheten till allt i stan.
Att man skiljer trafiken lite från bostäderna och bygger så att inte människorna störs lika mycket av trafikljudet känns också viktigt. Och mer grönt. Att arkitekterna planerar nya områden med plats för träd och buskar, gräsmattor och öppna ytor. Även andra trevliga platser där människor kan och vill mötas och vara sociala.Kanske är det mer väsentligt att skapa utrymmen, med plats för färre människor som trivs, än utrymmen med plats för fler människor, som inte trivs. Speciellt i vårt moderna tekniksamhälle är det viktigt att ha platser där folk kan mötas och se varandra i ögonen, höra betoningar och uppfatta gestikuleringar, istället för att ta allt via mail, facebook och mobil.
Jag tror att det är särskilt viktigt att bygga så att det blir fint i förorterna, med fina färger och framförallt inbjudande mötesplatser. I förorterna har vi ofta människor som kommit in i samhället från ett annat land där det är oroligt. De behöver komma ut och lära sig språket, känna att det finns folk runtomkring, och ha en fin miljö omkring sig.

Det kan vara lätt att generalisera också, att man tänker att alla storstäder ser ungefär likadana ut. Om man jämför t.ex Tokyo med Rom så ser man milsvida skillnader. Tokyo är uppbyggt mycket modernt och rationellt, med ljus som blinkar i princip överallt.
Rom däremot har en historia i husen, man har bevarat de gamla byggnaderna och de gamla platserna på ett helt annat sätt, och pulsen är framförallt inte alls lika hög som i många andra storstäder. Storstadskänslan kan alltså variera mycket beroende på vilken storstad man befinner sig i.
Arkitekturen är något som påverkar oss alla, så varför inte måla och bygga med färger och material som får människan att känna lugn?


Av Felicia

1 kommentar:

  1. Hammarby sjöstad? Är inte det vad du beskriver?
    och som du säger får ju inte alla plats, bara de med tillräckligt tjock plånbok, men det är dem väl unt.

    /Edvin

    SvaraRadera