Fråga

onsdag 26 september 2012

Lönnrum & Lönngångar


Lönnrum och Lönngångar
Ett lönnrum är ett rum som är dolt, ofta genom att måtten på rummen runt omkring är lite mindre än de till syns borde vara.




Så att de tillsammans lämnar en yta för ett dolt rum utan att någon som befinner sig i byggnaden skulle reflektera över att det ens skulle kunna finnas. Även genom att ett eller flera rum i en byggnad inte sträcker sig hela vägen ut till ytterväggen, lämpligtvis en yttervägg utan fönster, för att ge plats åt ett långsmalt dolt rum.

Det finns inget dokumenterat första lönnrum, men några av de tidigaste användes i forna egypten i deras gravkammare för att skydda mot gravplundrare.
Lönnrum används i synnerhet till förvaring, mestadels av värdesaker och smuggelgods eller liknande. Men även som privata arbetsrum, skyddsrum eller bara som ett sätt att imponera på.
Lönngångar till skillnad från lönnrum som i de flesta fall bara har en ingång, har nästintill alltid två eller fler. Detta faller som självklart då en lönngångs huvudsyfte är att ta sig från en plats i en byggnad till en annan, eller möjligtvis ut.
Löngångar används i dagsläget mestadels för smuggling, som en flyktväg vid hotfulla situationer såsom inbrott eller som en kul sak att skämta med vänner med då man plötsligt försvinner och sedan dyker upp någon helt annan stans. 
Förr i tiden användes lönngångar i gamla slott som många säkert sett på film som ett övervakningsredskap då löngången ofta gick längs med hela ytterväggen och det fanns små dålda gluggar man kunde öppna för att se vad som hände i respektive rum. Dessa har oftast hemliga områden inbyggda i de ursprungliga planerna, till exempel hemliga gångar i medeltida borgar.
Några medeltida borgars lönngångar var utformade för att göra det möjligt för invånarna att fly från ett fientligt anfall. Andra borgar hade lönngångar som ledde ner till en underjordisk vattenkälla, som gav tillgång till vatten under en längre belägring.
Både lönnrum och lönngångar kan leda till otroligt klurig arkitektur och det finns tusentals fyndiga lösningar. Om det till exempel är ett lönrum i slutet på ett långsmalt rum och rumets mått märkbart inte stämmer överens med ytterväggen eller resten av byggnadens rum, är ett vanligt knep att sätta en spegelvägg i slutet på det långsmala rummet då det blir mycket svårare för en ovetande att se att någonting inte stämmer 
Ingångar till lönnrum och lönngångar är ofta så pass bra dålda att de verkar vara en arkitektonisk funktion som en öppen spis, en inbyggd bokhylla eller annan funktion. Vissa ingångar är mer omsorgsfullt dolda och kan bara öppnas genom att engagera en dold mekanism eller låsanordning. Andra dolda dörrar är mycket enklare, en lucka gömd under en matta kan lätt dölja en lönngång.

Av Ayumi

1 kommentar:

  1. Black titanium wedding bands - TITIAN ART
    TOTO GOLDEN FUTURES. Black titanium damascus titanium wedding bands, created by titanium mesh TOTO, edc titanium Black diamond wedding graphite titanium babyliss pro band on the white background. titanium undertaker

    SvaraRadera