Fråga

onsdag 26 september 2012

Inlägg i formgivningsdebatten

Utredning av begreppen: form follows function och function follows form.

”Form ever follows function” är en tes skapad av den amerikanske arkitekten Louis Sullivan.
Vad detta egentligen betyder är att formen måste underkasta sig funktionen. Ett strålande exempel på detta i praktiken är Centre Pompidou, en av paris stora konsthallar där inga egentliga utsmyckningar finns men där arkitekten låtit byggnadens praktiska delar vara synliga och sedan målade på ett framhävande vis som då fungerar som utsmyckning i sig.

Motsatsen blir givetvis att det är funktionen som skall underkasta sig formen. Som exempel får vi föreställa oss en bildesigner som skall rita upp en ny konceptbil och som då helt fokuserar på utseendet utan att ta hänsyn till aerodynamiska förhållanden eller säkerhetsaspekter. Först när formen/utseendet är färdigt får funktionerna kompromissas in för att bilen ifråga skall gå att använda.

Vad skulle då detta leda till, om man uteslutande praktiserade ett av dessa tankesätt i formgivningen av vårt samhälle? Det som slår mig först är att den senare aldrig skulle gå att genomföra fullt ut. Speciellt inte i dagens samhälle med fackföreningar och krav på mänskliga rättigheter. Men inte heller längre tillbaka i historien skulle det varit möjligt. Om till exempel slavarna i Egypten som byggde pyramiderna skulle bebott fulländade konstverk hade de aldrig haft tid att bygga några pyramider och där faller alltihop.

Om det då vore formen som fick stryka på foten kan man tro att man skulle hamna mitt i ett moljonprogram i mitten av sjuttiotalet men där vill jag hävda motsatsen. Om det är ett hem som skall formges och man börjar titta på vilka funktioner det skall ha ser man snart att det är mer än ett skydd mot elementen. Det är en plats där den boende troligtvis kommer spendera stora delar av sina lediga timmar vilka förhoppningsvis ska ge energi och inspiration för fortsatt utveckling. När personen i fråga väljer bostad kommer också in i bilden vad man vill uttrycka med sin bostad. En herrgård med en välskött park till trädgård framhäver förutom rikedom kanske en slags längtan till naturen och dess lugn, medan ett torp med en prunkande köksträdgård förmedlar ett mer jordnära förhållningssätt till omvärlden.
Med ett statshus kan man vilja förmedla auktoritet och stabilitet medan en bank helst vill förbli anonym och verka i det fördolda.

 Här ser vi alltså att formen i sig är en funktion, att bara för att funktionen är det prioriterade blir inte formen mindre viktig.

Med detta vill jag vädja till de vilsna konstnärssjälar som i brist av bättre vetande och av princip förkastar allt som har en funktionell och praktisk prägel som oestetisk och dött att faktiskt sätta sig ner och tänka ett steg längre.






Edvin Vetterfalk Strömblad




2 kommentarer:

  1. Mycket bra, speciellt imponerad av språkförrådet.

    -Måns.

    SvaraRadera